måndag 23 februari 2009

Semlor

Inkråmet tas ur semlorna.


Inkråm


Fyllning.

Igår var det fastlagssöndagen och därför bjöds det på semlor hemma hos oss. Imorgon är det fettisdagen, en dag med speciella traditioner i min fars hemby Kubbe utanför Örnsköldsvik. Där går barnen och tigger i gårdarna och får då en godis och en semmelbulle i varje hus. Barnen brukar till och med få sluta tidigare i skolan den dagen för att hinna gå så mycket som möjligt.

Jag bakade efter min mors gamla recept som hon har hittat i Ica kuriren nån gång på 80-talet. Välbeprövat. Gott. Mandelmassan gjordes också själv. Det blir mycket godare så.

Semlor 16-18 st

75 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
ca 9 dl mjöl

Smält fett, tillsätt mjölk och låt allt bli ca 37 grader. Lös upp jästen i mjölkblandningen. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. Jäs 30 min. Baka ut till runda bullar, jäs ytterligare 20 min. Pensla med ägg och grädda 5-10 minuter i 250 grader.

Fyllning - Mandelmassa

100 gram mandel
1 dl socker
1 dl grädde
inkråm från en sats bullar

Mal mandeln (jag körde den i mixern, det går också bra) blanda med socker, inkråm och grädde till lagom konsistens. Kanske behövs mer grädde. Jag använde ganska mycket mer grädde än vad som står ovan. Det får inte bli för torrt!

söndag 22 februari 2009

Äventyr i fädrens spår

I fredags var det dagen med stort D. Dagen som jag har laddat för sedan oktober. Det började riktigt dåligt. Jag och M skulle åka tillsammans. Vi skulle bo hos U som också hon skulle åka. M fick halsfluss och U har småbarn så hon har varit småförkyld de senaste veckorna. Kvar var bara jag. Och 6000 andra.

I torsdags åkte vi upp till Mora. Jag hämtade ut min nummerlapp, laddade med pasta till middag, fick skidorna vallade, agerade repetitionspianist på kompisens körövning. Allt var frid och fröjd. Så gick vi och la oss. Då började det snurra i mitt huvud och helt plötsligt kom jag på att jag hade glömt pjäxorna i hallen i Karlstad! Shit, pommes frites! Nu är det kört, tänkte jag. Hela huset i Mora var helt tyst, alla sov. Mitt i natten kan man ändå ingenting göra, försökte jag intala mig, men den natten sov jag väldigt oroligt.

Morgonen kom och allt löste sig på bästa sätt. Jag fick låna kompisens pjäxor och tillslut kom jag iväg till Oxberg.

Nu väntade 3 mil i fädrenas spår. Vädret var helt ok, men föret var som köpt potatismos - sladdrigt. Vilken känsla det var att komma till kontrollerna. Varje kontroll var en deletapp och där visste jag att det fanns energi i form av blåbärssoppa och där var det festlig stämning med levande musik och massa folk. Aldrig förr har väl blåbärssoppa smakat så gott! Jag fick energi så man orkade en liten bit till. 3 h och 20 minuter senare gled jag över mållinjen i Mora. Trött men lycklig.

Det här ska jag göra om! Det var riktigt roligt och jag fick värsta kicken!

Idag ska det bakas fastlagsbullar. Recept kommer senare.

söndag 15 februari 2009

Fetaostfyllda köttfärsbiffar

Dåligt fotade fetaostfyllda köttfärsbiffar.

I casa Sandström-Nilsson följer vi med spänning melodifestivalen. Det är alltid svårt att sia kring utfallet, men roligt att följa med i. Vi passar naturligtvis på att äta något gott i samband med tv-tittandet. I går blev det fetaostfyllda köttfärsbiffar. Receptet har jag skrivit här men det är så gott att jag lägger in lite bilder också som kanske kan inspirera. Till åt vi en god sallad och potatisen cherie klyftad och sen tillagad i ugn.

Finhackad fetaost.


Finhackad purjolök.


Grundsats köttfärs.
Här gjord på havregryn och havremjölk och sen smaksatt med örtkryddor och rå lök.


Halvfärdig köttfärs biff.
Jag tar en klick köttfärs, plattar ut, lägger ovanpå och sen viker jag ihop kanterna.

Klyftad potatis.

fredag 13 februari 2009

Att vara i ett stim

Min sambo och jag befinner oss i ett stim. Vi har nu i en månads tid lyckats hålla rent i vårt kök. Varje kväll ser vi till att diska ren all disk innan vi går och lägger oss. Det är en fröjd att kliva upp på morgonen och diskbänken är fri. För att inte tala om hur det känns när man kommer hem efter en dags arbete och man kan sätta igång och laga mat utan att diska först.

Självklart tycker kanske vissa, men jag och J hör inte till den ordningssamma sorten. Vi har snarare diskat före maten än efter. När maten väl är lagad och uppäten så ser köket återigen ut som ett bombnedslag. Det roliga i kråksången är att vår nya vana inte ens är jobbig.

Nu ska jag sluta jobba för idag och ta mig ut i skidspåren. Solen lyser och det är några minusgrader. Kan det bli bättre?

onsdag 11 februari 2009

Träning och sportdrycker

Just nu ligger jag i hårdträning inför kortvasan som ska gå av stapeln på fredag nästa vecka. Eller hårdträning och hårdträning... Jag tränar väl ungefär som vanligt. Med en stor ändring. Jag har nämligen bytt träningsställe. Det nya stället erbjuder över 50 pass i veckan, så det är bara att välja och vraka. Det finns alltid någon tid som passar så jag har inte längre nåt att skylla på. Det är roligt och jag är heltaggad!

Idag var jag på Bodypump. Innan träningen så delade instruktören ut en tetrapak med Multipower fitness shake till alla deltagare. Jag känner mig oerhört skeptisk till dylika drycker. Speciellt till mig som inte tränar så hårt. Sen läste jag innehållsförteckningen och det gjorde mig inte mer munter. Den innehåller Skummjölk, vatten, maltodextrin, socker, mjölkprotein, aromämnen, betakaroten (färgämne) och Acesulfam K (sötningsmedel). Är detta något som bygger upp kroppen? Kanske, kanske inte. Jag vet iaf vad jag föredrar. Riktig mat. Idag blev det kyckling med ris. Fungerar finfint som återhämtning det också.

lördag 7 februari 2009

Gröt, pesto och pizza.

Havregrynsgröt med rivet äpple och massa kanel.

Började dagen med rekorderlig havregrynsgröt. På topp rivet äpple med kanel. Mums. Därefter bar det iväg till skidspåret och åkte 8 km. Kortvasan närmar sig med stormsteg.

Rödbetspesto. Vi slängde det som blev över. Vi slänger aldrig mat.

I veckan provade jag att laga rödbetspesto. Färgen blev otrolig men smaken sådär. Det kommer inte att lagas igen.

Puttrande tomatsås på trekvart, men jag orkar inte snurra på den.

Ikväll blir det melodifestival och pizzasnurror. Just nu står tomatsåsen och puttrar på spisen.

söndag 1 februari 2009

Misslyckad omelett och fantastisk ciabatta


Dessa ljuvliga bröd bakade jag enligt detta recept men bakade ut som ciabattas. Jag bytte dock ut 100 gram av vetemjölet i sista vändan till fullkornsvete. Jag vet inte vad det hade för effekt, men gott blev det. Sega bröd med mycket arom och stora bubblor.

Just nu står en vetesur och en rågsur och puttrar på bänken. Ikväll ska jag baka ett lite, lite grövre bröd med nötter och frön i. Jag har stora förhoppningar.



Det är inte alltid mina äventyr i köket blir så lyckade. På bilderna ovan syns stekpannan och den kraschade omeletten jag lyckades med till lunch häromdagen. Smaken var det dock inget fel på så här kommer receptet. Prova om ni törs.

Omelett

4 färska champinjoner
purjolök efter behag
½ paket bacon
2 ägg
lite grädde
salt, peppar, oregano
parmesanost

Fräs de skivade champinjonerna i smör. Lägg efter en stund ner bacon och efter ytterligare en stund lite purjolök. Blanda under tiden två ägg med nån matsked grädde. Krydda. Häll blandningen över baconsvampfräset. Ha relativt låg värme på spisen, omeletten blir krämigare och godare då. När du tycker att ägget har stannat tillräckligt så strör du över lite parmesanost. Låt osten smälta en liten stund. Servera.