fredag 15 maj 2009

Laxbiffar

Goda, enkla och nyttiga. Kan det bli bättre? De smakade dessutom gott som rester.

Erikas laxbiffar

500 gram lax
2 ägg
purjolök
gräslök
salt, peppar, lite chili eller nåt annat med lite hetta

Se till att fisken är riktigt tinad om du använder fryst lax. Mixa laxen till färs i matberedare eller mixer. Tillsätt finhackad purjolök och gräslök efter behag och två ägg. Salta och peppra. Rör ihop. Stek i smör. Ät och njut. Jag serverade quinoa och lite grönsaker till.

Dessvärre missade jag att fota härligheten. Här kommer därför en rolig Elvisstrip istället. Den får mig osökt att tänka på Mats-Eric Nilsson och den hemlige kocken.

För er som inte kan se texten så klicka på själva stripen eller kolla in den här länken.

Zinkoxid

Jag har tidigare skrivit om zinkoxid i solskyddskrämer. I februari kom så ett totalförbud från läkemedelsverket, alla produkter som innehåller zinkoxid som uv-filter plockas bort från hyllorna. Detta har lett till en liten diskussion i det förra inlägget och jag vill här dela med mig av några länkar och en liten sammanfattning.

Anledningen till läkemedelsverkets förbud av zinkoxid är att den inte är "tillåten enligt gällande lagstiftning". Men varför är den inte tillåten då?

Det utreds av en vetenskaplig kommitté i EU huruvida zinkoxid kan ha negativa effekter på hälsan och så länge man inte är säker på effekterna så väljer man att förbjuda. Det är när zinkoxiden är i form av nanopartiklar som man tror att den kan ta sig genom huden, in i kroppen och påverka våra celler. Intressant är att både Tyskland och USA har godkänt zinkoxid som uv-filter och att det är tillåtet i salvor som vi stryker på våra barns stjärtar. (zinksalva t.ex.)

Apoteket har frågor och svar om zinkoxid.

Nyfikenvital skriver om nanopartiklar av zinkoxid och har även länkar för den som vill läsa vidare.

En fundering jag har är varför titandioxid fortfarande är tillåtet. För om jag har förstått det rätt så är även titandioxiden i form av nanopartiklar i solskyddskrämer. Jag är ingen hejare på kemi, så det kan ju vara så att jag missar något. Nån som vet?

fredag 8 maj 2009

Flaskvatten och hemlige kocken

Bilden är lånad från www.sverigesbryggerier.se

Sveriges bryggerier skriver i ett pressmeddelande att konsumenterna kan dricka sitt flaskvatten med gott klimatsamvete. Fånigt tycker jag. Speciellt när man börjar jämföra flaskvatten med torktumlare. Visst kan jag hålla med om att det finns större klimatbovar, men det känns ändå väldigt onödigt att frakta vatten land och rike runt när vi har så bra och gott kranvatten här i Sverige. Lite bubbel är dessutom lätt att fixa själv.
Läs mer här.

I onsdags föreläste Mats-Eric Nilsson här i Karlstad. Jag var såklart där. Om någon har missat det så är det han som är författaren bakom "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Gå in på sajten www.aktavara.org eller/och läs hans böcker. Börja med "Den hemlige kocken", sluta med onödiga tillsatser.

onsdag 6 maj 2009

Fisksoppa

Här kommer receptet på fisksoppan jag gjorde förra veckan. Tyvärr blev det ingen bild...

Soppan rymmer många smaker men är enkel att göra. Jag kokade ihop allt förutom fisken och räkorna på morgonen och behövde sen bara koka upp den och låta fisken bli genomkokt innan jag la i räkorna. Jag serverade en klick turkisk yoghurt till vilket var gott. Receptet är hämtat från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan och därefter lite ändrat.

Till min fasa upptäckte jag att ett paket saffran numera kostar 38 kronor. För ½ gram. Det är sjukt. Tur att soppan blir god så att det är värt det.

Fisksoppa

400 gram vit fisk (typ kolja)
200 gram lax
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor (jag använde färsk vitlök, det blev gott)
olivolja
ca 350 gram fänkål
1 morot
5 potatisar
1,5 liter vatten + motsvarande mängd buljong
1 tsk timjan
1 burk hela tomater
salt och peppar
1 kuvert saffran (½ gram)
2 dl torrt vitt vin
400 gram räkor

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan. Lägg efter några minuter i övriga grönsaker, hackade, tärnade eller skivade efter behag. Slå över vattnet med buljong och timjan. Tillsätt de konserverade tomaterna men klipp lite i dem först. Låt soppan koka totalt 30 min under lock. När 15 minuter har gått så häll i saffran och vin.
Låt fiskbitarna sjuda i 3-6 minuter, lägg sedan i räkorna. Smaka av. Ät och njut.