söndag 30 augusti 2009

Bullfest, bullfest hela da´n!

Längst upp i bild ser ni chokladbullar, till vänster hallonbullar och till höger kanelbullar. Längden med mandelmassefyllning hamnade aldrig på bild.


Igår bakade jag bullar. Inspirerad av "Tillfällen att njuta en liten smula" varierade jag fyllningen något. Det blev bullar fyllda med choklad, hallon, mandelmassa och vanliga hederliga kanelbullar. De sistnämnda var i särklass de allra godaste!

Chokladfyllning

50 gram choklad (jag tog Fazers 70%, men chokladsmaken blev lite för skarp. En något ljusare choklad rekommenderas i det här fallet.)
100 gram rumsvarmt smör
2 msk socker

Smält chokladen, blanda med smör och socker.

Hallonfyllning

Blanda ihop 50 gram rumsvarmt smör med 100 gram hallonsylt.

Mandelmassefyllning

Bred ut rumsvarmt smör över degen, riv sedan över mandelmassa.

Jag gjorde en vetedeg med ägg i. Bullarna blev väldigt fluffiga och jäste som sjutton. Jag gillar dock bättre när bullar är lite mer kompakta men saftiga. Ska testa ett annat veterecept nästa gång.

fredag 28 augusti 2009

Köttbullar, flyttkartonger och en Cajón


Livet leker och jag sitter och sippar på ett glas vin och väntar på att maten ska bli klar. Det blir lamm och potatisgratäng. Inga recept att blogga om, men gott ändå.

Igår fyllde maken 30 år. Vi firade med att åka iväg och köpa fler flyttkartonger på IKEA. Väl där blev vi hungriga och köpte varsin köttbulletallrik för 15 kronor styck. Billigt. Jag tog även med maken till Slagverkskompaniet för att han skulle få välja ut den Cajón som han tyckte bäst om. Han var som ett barn i en godisaffär... Just nu sitter han på köksgolvet och leker med sin nya leksak.

Kvällen tillbringade vi på biografen där vi såg Inglorious Basterds. Den var väldigt bra!

tisdag 25 augusti 2009

Matbloggar

Nu finns jag med på Matbloggar.com som är en sajt där man enkelt kan hålla koll på de senaste inläggen från matbloggar.

måndag 24 augusti 2009

Strutsbiff

En av strutsarna på strutsfarmen.

Nu när vi var på turné så åt vi faktiskt på bra ställen också. Ett ställe som jag kan rekommendera är strutsfarmen i Gerdal utanför Örnsköldsvik. Väldigt trevligt bemötande och riktigt gott kött. Strutskött påminner ganska mycket om nötkött och de vågade krydda det ordentligt, det var till och med lite bett i det hela. Så är ni i trakterna gör ett besök! Om inte annat för att det är häftigt att testa nya smaker. (jag antar att ni inte har ätit struts förr...) Det är roligt med människor som brinner för vad de gör, och det kan man verkligen säga om ägarna till Strutsfarmen. Roligt är också att de gör allt själv, från ägg, uppfödning, slakt till tillredning av de färdiga rätterna. Sånt gillar jag!

Fru Sandström och basen Per bland strutsarna.

Lammfärsgratäng med fetaost

Lammfärsgratäng med fetaost.

Efter att ha varit på körturné och ätit många av våra måltider på dåliga vägkrogar så längtade jag och min man efter hemlagad mat. Eftersom vi är i flyttartagen så jobbar vi på att tömma frysen och därför fick det bli lamm idag. Lite svamp från förra hösten fick också komma med. Jag kommer inte ihåg var jag har hittat recepetet, men jag tror att det är på nån blogg nånstans. Jag har i vilket fall gjort om det en del så jag får väl anse det som mitt. Och gott är det!

Lammfärsgratäng
4 port

4 port pasta
450 gram lammfärs
4 tomater, hackade
1 vitlöksklyfta
2 rivna morötter
lite svamp
2 gula lökar
400 gram keso
rödvin efter behag (kan uteslutas)
sambal oelek
salt och peppar
1 ½ förpackning fetaost, ca 300 gram

Koka pastan. Gör under tiden en sås på lammfärsen. Bryn färsen i smör. Bryn lök, vitlök och svamp. Blanda samman. Tillsätt tomater och morötter och låt puttra några minuter. Blanda i keso, nån tesked sambal oelek och lite salt och peppar. Smaka av. Idag hade jag även några droppar rödvin i, men det gör ni som ni vill.
Lägg pastan i en ugnsfast form, häll över såsen. Smula därefter fetaost över hela formen. Gratinera i ugn, 200 grader tills det har fått lite färg. Det tar ca 15 minuter.

Mannen gör tummen upp för lammfärsgratäng.

onsdag 19 augusti 2009

Fru Sandström och spenatpannacottan

Herr och fru Sandström på nipkanten i Näsåker. Det är inte alla som har en sån fantastisk utsikt vid sitt föräldrahem!


Jag bytte efternamn i helgen! Oj, vad kul vi hade. Fantastiskt med all familj och vänner som hjälpte till för att göra vår stora dag så bra. En vän sydde klänningen, en annan var vår vigselförättare, några till spelade och sjöng, syrran fixade håret, syskon och föräldrar som jobbade flera dagar för att det skulle bli så bra som möjligt. Stort tack!

Tänkte visa några bilder och eftersom detta faktiskt är en matblogg - trots att det inte har visat sig i sommar - så tänkte jag bjuda på receptet till förrätten vi åt. Tyvärr har jag ingen bild på den...

Spenatpannacotta
8 portioner

3 blad gelatin
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl hackad, förvälld spenat
1 1/2 dl crème fraiche
1 citron
1/2 tsk salt/örtsalt
1 krm svartpeppar
lökpulver

Så här gör du:
Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Lyft upp gelatinet och rör ner det i grädden så att det smälter. Pressa vattnet ur spenaten. Rör ner spenat, crème fraiche, rivet citronskal, salt, peppar och lökpulver, smaka av. Häll smeten i små glas. Låt stelna i kylen minst 4 tim. Garnera med marinerade räkor.

Marinerade räkor

Ingredienser:
750 gram räkor med skal
1 dl majsolja
2-3 vitlöksklyftor
saften av 2 lime
2 krm cayennepeppar
1 krm curry

Skala räkorna. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg i räkorna och låt dem marineras minst 2 timmar i kyl.


I kyrkan.

Min mor och far som för dagen tydligen bevakas av säpo...


Alla mina syskon och jag.


Efterrätten som min mor och Karin la ner ohyggligt många timmar på. Chokladdroppar fyllda med philadelphiaglass på en spegel av hallon.

Bröllopstårta måste man ha. Det var en vanlig hederlig prinsesstårta fast med vit marsipan.