tisdag 15 september 2009

Brödbak och glöggnobb

Är i nya huset och myser. Har tagit hit det viktigaste, dvs bakassistenten och allt som stod i skafferiet. Utforskade tidigare ikväll omgivningarna och hittade närmsta butik där jag köpte jäst. Väntar nu på att brödet ska jäsa färdigt så jag kan grädda det. Det blev ett bröd med solrosfrön, linfrön och torkade tranbär. Lite råg men mest vetemjöl. Det verkar lovande. Har inget bakplåtspapper och inget att smörja plåten med men hoppas på att det inte ska fastna alltför mycket. Det blir lite spartanskt så här i flyttartider!

Skrev tidigare om Blossas årgångsglögg. Läste nu på Foodmonitor om att Systembolaget inte tänker ta in den glöggen i år. Det står även i Sydsvenskan. Anledningen är att den inte ansågs tillräckligt bra. Snopet. Jag har nu slopat mina planer på att köpa den.

måndag 14 september 2009

Flyttkaos och fiskgryta med spiskummin

Befinner mig i ett flyttkaos. Köket är nu nästan helt nerpackat, eller iaf alla köksprylar. Hyresvärden blir nog inte så glad om jag tar med mig köket. På lördag smäller det. Fram till dess blir det inte så särskilt spännande mat lagad. Igår slog jag dock till och gjorde en enkel fiskgryta. Bra och enkel vardagsmat.

Fiskgryta

Ta vad du har hemma. Det här använde jag:
1 gul lök
en klick smör
spiskummin efter behag
1 zucchini
2 burkar konserverade tomater
lite buljongpulver
salt, peppar, en gnutta socker
ett paket med fisk-gryt-bitar. typ 400 gram
frysta gröna ärtor
ris

Fräs löken i smöret tillsammans med spiskummin. Fräs på zucchinin lite och häll därefter över tomaterna (Jag använder alltid hela konserverade tomater som jag klipper lite.) Krydda. Låt puttra så länge du har tid. Kanske under tiden riset kokar. När riset nästan är klart så lägg i fisken och låt den sjuda med så den bli genomkokt. Lägg i ärtorna strax före serveringen så de hinner bli varma. Smaka av. Klart.

lördag 5 september 2009

Gurkor

Borde ha gjort jättemycket vettigt idag. Istället så gjorde jag om layouten på bloggen. (Nåja, gjorde om och gjorde om. Jag använde en färdig mall och fixade lite, lite efter eget behag.) Ganska nöjd faktiskt, speciellt med gurkorna högst upp.

Apropå gurkor så åt jag idag hemodlade sådana som våra vänner har odlat. Gott, gott. Har återigen drömt om en trädgård eller kanske ett växthus vid det egna huset och allt fantastiskt som jag ska odla där. Nu har jag iaf ett hus med en liten tomt så jag får mindre och mindre att skylla på... Fast jag ska ta det lugnt. Mina fingrar är inte så särskilt gröna.

Årets glögg


Nu är det början på september och julen känns väldigt avlägsen, men om bara några veckor släpper Blossa sin "årgångsglögg" som brukar ha en rykande åtgång. Det gäller att köpa den i början på oktober för att man ska hinna få tag i en flaska innan den tar slut. Vill man vara riktigt säker på att få en flaska går det även att förboka. Jag har både 07 och 08 hemma så det känns ju som om 09 skulle platsa också. Årets smak är clementin vilket jag tror kan bli gott.

Vet inte om själva glöggen är så fantastisk, men man kan ju verkligen säga att Blossa har lyckats! De har skapat ett smart koncept med en ny smak varje år och en snygg flaska. Glöggen blir en snackis varje höst. Man måste ju prova den nya smaken!