måndag 21 december 2009

Nu har det vänt!


Från och med i dag blir dagarna längre och längre. Det har äntligen vänt! Aldrig förr har jag upplevt en så lång och mörk höst men nu stundar ljusare tider. Efter tre konserter på två dagar så laddar jag nu inför en helt ledig jul.

Idag har jag haft besök av en väldigt god vän som var på genomresa, bakat pepparkakor och fixat en apelsin med nejlikor. Nu doftar det jul här hemma!

Två av mina bröder har startat en blogg som jag givetvis vill länka till.

fredag 18 december 2009

Livet som husägare

Huset! Om man tittar noga kan man se den nyinköpta snöskyffeln
till vänster. (och grillen som vi borde ta in i uthuset...)

I slutet av september flyttade vi in i vårt lilla gröna hus. Att vara husägare känns bra, men det är så otroligt mycket som vi aldrig har varit med om förut och så fort man dyker på ett problem så måste det fixas. Några små exempel:

När den första kylan kom var vi tvungen att ta reda på hur luftvärmepumpen fungerar. Visserligen inget svårt, men första gången man ska sätta igång den så vet man inte hur inställningarna ska vara.

För knappt en månad sen skulle sotaren komma och då upptäckte vi att vi inte hade någon stege till taket! Fick snabbt ila iväg och köpa en. (eller ila och ila, det tog mig en förmiddag att hitta en som både var bra och billig och sen låna en släpkärra så jag kunde ta hem den. Jag hann få klart allt en halvtimme innan sotaren kom...)

Nu i veckan så har det snöat. Har vi någon snöskyffel? Nä, knappast. Nu är det fixat och gårdsplanen skottad!

Sen till våren så har vi varken gräsklippare eller trädgårdsmöbler. Vem vet vad mer vi kommer upptäcka att vi saknar!? Som tur är fick vi fick en massa trädgårsredskap i bröllopspresent och ett presentkort som är tänkt att vi ska köpa en gräsklippare för.

Sammanfattningsvis så är det en härlig känsla att äntligen ha ett eget hus. Det är vårt och vi får göra precis vad vi vill med det!

Tomten med uthuset till vänster,
lusthus till höger och pool längst bort.

måndag 14 december 2009

Enklaste bönsalladen


Den här salladen gör jag någon gång nu och då. Enkel, god och ett bra alternativ till "vanliga" grönsakssallader den här årstiden då grönsakerna inte smakar något.

Bönsallad

400 gram kidneybönor
½ liten röd lök
olivolja
vinäger
fryst basilika (Färsk går naturligtvis också bra. Torkad fungerar inte riktigt här...)
Flingsalt
Nymalen peppar

Hacka rödlöken fint, blanda med övriga ingredienser. Låt det dra en stund innan servering.

fredag 11 december 2009

Grythyttan


För några veckor sedan åt vi en fyra rätters middag på Grythyttans gästgivaregård. Det kändes lyxigt och kul att få möjlighet att avnjuta detta gourmetpaket och jag och mannen hade en riktigt trevlig kväll. Så här såg menyn ut:

Aptitretare
Raggmunk med stekt fläsk

Förrätt
Bakad röding
pumpa, pickels, gräddfil samt brynt smör
2008 Albariño
Valmiñor, Rias Baixas, Spanien

Varmrätt
Fläskfilé och sylta på gris från Rocklunda gård
potatis- och päronpuré samt lagersky
2008 Vicor´s Choise Pinot Noir
Saint Clair, Marlborough, Nya Zeeland

Mellanrätt
Ost från Bredsjö
russin- och filmjölksbröd, inkokta sultanrussin, fikonmarmelad samt fikonpuré
1997 Château de Cérons
Château de Cérons, Bordeaux, Frankrike

Efterrätt
Tranbär och hasselnötskaka
vanilj- och karamellglass
2008 Moscato d'Asti dei Giari
Ricagno, Piemonte, Italien

Hur var det då? Nu är det några veckor sen vi var där, så det blir bara några allmänna, luddig omdömen.

Först fick vi en liten, liten aptitretare. Trevligt och gott.

Förrätten var väldigt spännande, det var många olika smaker men de fick ihop det på något sätt. Vinet passade perfekt till.

Varmrätten var inte så spännande, men väldigt god. Som ni ser på bilden ovan så kom de in med silverkupol över maten. Servitörerna lyfte på kupolen exakt samtidigt. Festligt! Detta är tydligen något de alltid gör på Grythyttan. Vinet var ok.

Mellanrätten - som jag kallar den - var kvällens besvikelse. Ostar, russinbröd och fikon på längden och tvären. (marmelad och puré - jag förstår inte varför det ska vara så fantastiskt att göra puréer av allt?) För min man som varken gillar mögelost eller fikon var det här ingen höjdare. Själv gillar jag både mögelost och framförallt fikon (är smått beroende av de sistnämnda) men den här rätten var märkligt komponerad. Sött och salt, men det kändes som om det saknades nåt. Inte klockrent alltså. Vinet till var fruktansvärt gott. Farligt lättdrucket.

Så till det sista - Efterrätten! Den var god, men vid det här laget började vi vara väldigt mätta, så jag fick faktiskt inte i mig allt. Dessertvinet till var gott.

Alla bilderna är lånade.

Spaghetti Carbonara

Jag tillbringar fredagskvällen ensam hemma eftersom mannen befinner sig i huvudstaden. Jag har just sett På spåret - där de för övrigt hamnade i Kristinehamn och avnjutit en enkel men god Spaghetti Carbonara. Sitter nu och tar det lugnt och myser när det knastrar i kakelugnen.

Det finns en uppsjö varianter på Spaghetti Carbonara - Kolarhustruns pasta, ibland är det grädde med, ibland parmesan. Tydligen ska svartpepparkornen symbolisera kolen. Så här brukar jag göra:

Spaghetti Carbonara

1 portion pasta, förslagsvis spaghetti
1 ägggula
½ paket bacon
ost efter behag, gärna nån smakrik som t ex Grevé
nymalen svartpeppar

Koka pastan, stek baconen och riv osten. Blanda samman medan pastan är varm så att ost och ägg smälter ihop. Peppra!