måndag 31 januari 2011

Födelsedagsfest

Det är härligt att fylla år och speciellt att fylla jämnt för då har man en anledning att ha fest. Förutom att laga mat och fixa festen så älskar jag planeringen innan. Vad ska man äta? Vad måste handlas? När ska allt göras? Jag skriver Excel-dokument med receptlistor där jag enkelt kan omvandla mängderna på ingredienserna. Jag gör massor av att-göra-listor och dokument där jag bockar av allt eftersom. Himlarns roligt. Nu känns det lite tomt efteråt, så jag får väl hitta på nåt nytt projekt som jag kan sysselsätta mig med.

När gästerna kom fick de en fördrink som egentligen är ganska somrig men som ändå fungerade bra nu i januari. Till det hade jag gjort snittar. De med kräftstjärtar var mest populära, men de med oliver gick inte heller av för hackor.

Olivröra

En burk gröna oliver med paprikafyllning
300 gram philadelphiaost
Gräslök
Salt peppar

Mixa oliverna och blanda dem med philadelphiaost och massa gräslök. Smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på små salta kex. Garnera gärna med lite gräslök eller varför inte lite röd paprika. (Vi garnerade inte alls på festen, det hanns inte riktigt med...)

Jag valde att servera en svensk-fransk fisksoppa med saffran och vitt vin i. En röra med crème fraiche och vitlök blev ett bra komplement till soppan. Till det hade jag bakat två olika sorters bröd; ett surdegsbröd med rostad havre och några snurror fyllda med blått vallmofrö. Lite goda ostar och vitt vin till det och sen är man i hamn.

Vitlökscrème fraiche

4 dl crème fraiche
2 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt några timmar.

Till efterrätt åt vi prinsesstårta. Gott, gott, gott.

Av min man och hans föräldrar och syskon fick jag en kurs i surdegsbakning i april. Det ska bli riktigt roligt att få lära sig mer om det!

tisdag 4 januari 2011

Saffransbullar

 

Här kommer ett sent inlägg om saffransbullarna jag bakade innan jul.

Det finns de som hävdar att det där med att använda kesella i degen för ökad saftighet bara är ett pr-trick av Arla som har lyckats sätta sig hos det svenska folket. Jag vet inte vad som är sant. Jag valde att göra enligt det här ganska omständliga receptet med  kesella i. Bullarna blev riktigt goda, men kanske inte så överdrivet fantastiska som länken gör gällande.