söndag 27 februari 2011

Gino på mitt vis


Denna efterrätt gör jag ofta. Gino ska traditionellt göras med färska frukter, men jag tycker att det blir riktigt gott med bär istället. Bären och chokladen smälter samman och blir som en varm bärsås/sylt som passar perfekt till vaniljglass.

Gino på mitt vis

350 gram blandade bär (hallon, röda vinbär, blåbär, björnbär eller vad du har hemma och känner för)
100 gram vit choklad

Värm ugnen till 225 grader. Lägg bären i en ugnsfast form. Riv chokladen och lägg den över bären. Gratinera i ugn tills chokladen har smält ner och fått lite färg, det tar ca 15 minuter.

lördag 26 februari 2011

Marockansk kycklinggryta

 
Marockansk kycklinggryta. Grytor är svåra att fota så de ser aptitliga ut...

Ramlade över ett recept på Tasteline och tänkte att det där måste jag prova. Hittade samtidigt billig kycklingdelar i mataffären. Det är ju väldigt dumt att köpa filéer när det finns en hel del andra bitar av kycklingen som är både billigare och mer smakrika. Jag ska erkänna att jag oftast faller i fällan, för filéerna är så smidiga att tillaga. Delar med ben i tar längre tid och är lite pill med när man äter. Fast som regel blir det väldigt gott!

Den här typen av grytor blir godast om de får stå och puttra en lång stund och sen "gojna" till sig ett dygn. Det blir smakrikt och mustigt. Jag lagade grytan kring lunch och sen åt vi den till middag. Det funkade det också.

Marockansk kycklinggryta

1 kg kycklinglår el. andra kycklingdelar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram morötter (4-5 st)
1 burk krossade tomater
2 tsk buljongpulver (motsvarar en buljongtärning)
en skvätt vin
1 msk färsk riven ingefära
1 pkt saffran
2 små kanelstänger och lite kanelpulver
1 burk kikärtor, ca 230 gram
100 gram gröna ärtor

Dela ev kycklingdelarna en gång. Hacka löken och skala och skiva morötterna. Stek kycklingdelarna i smör så de får lite färg. Låt löken fräsa med i någon minut. Tillsätt sedan morötter, tomater, buljong, en skvätt vin, ingefära, saffran och kanel. Låt grytan koka i 30-40 minuter. Tillsätt sköljda kikärter, gröna ärter och låt småputtra några minuter till. Smaka av med salt och peppar

söndag 20 februari 2011

Bondkakor

 
Bondkakor är en riktig kak-klassiker. Hemligheten är att alltid ha en degrulle i frysen ifall man får oväntade gäster då är det bara att skiva upp, grädda och voilà - du har nybakta kakor!

Bondkakor

3/4 dl sötmandel
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
200 gram smör
1 tsk bikarbonat
1 msk sirap
1 msk vatten

Hacka mandeln. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Forma degen till 4 cm tjocka rullar. Svep in i folie och lägg i frysen.
När det är dags att grädda. så skär rullarna i skivor (3-4 m.m. tjocka) och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. 200 grader.

Naturligtvis är det riktigt smör som gäller!

fredag 18 februari 2011

Surdegsbröd

 

På bilden ser ni ett supergott surdegsbröd. Jag brukar gilla de allra enklaste bröden som nästan bara består av mjöl och vatten, det här däremot har skållat rågmjöl och fyrkornskross, linfrön, solrosfrön och en gnutta honung bland mycket annat. Det skulle dock kunna vara unset mer smak på det så nästa gång ska jag testa att ha lite kummin i degen. Om det lyckas återkommer jag med recept.

lördag 5 februari 2011

Baconlindad olivkyckling


Det blev lite olivröra över från festen i förra lördagen, jag hittade billig bacon på affären och min man som inte tycker om oliver var borta på jobb. Dessa tre komponenter bidrog till att jag skapade denna rätt.

Baconlindad olivkyckling

2 kycklingfiléer
4 skivor bacon
olivröra

Skär en ficka i kycklingfiléerna, fyll med olivröran. Salta och peppra och linda sedan baconskivorna runt kyckling. Laga i 200-gradig ugn till kycklingen är klar. Ca 25 minuter.

fredag 4 februari 2011

Elsas dop

För en vecka sen döpte vi vår dotter Elsa. Detta firades med en trerätters middag. Eftersom jag ville att vi skulle kunna sätta oss till bords nästan direkt efter dopet så valde jag enkel men ändå festlig mat som jag kunde förbereda innan. Så här såg menyn ut:

Kantarellsoppa med chèvresnittar
Tjälknul med potatisgratäng och en sallad på haricot vert och fetaost
Glass med hjortronsylt

Tjälknul är så smidigt att fixa. Bara smälla in i ugnen över natten och sen är det både festligt och gott att bjuda på. Recept finns i var och varannan kokbok så det tänker jag inte blogga om. Däremot kommer här receptet till chèvresnittarna som var riktiga höjdare.

Chèvresnittar

1 frp smördeg
200 gram chèvre
½ dl fet, tjock yoghurt
färsk rosmarin
salt

Blanda chèvre med yoghurt och rosmarin. Smaka av med lite salt. Bred blandningen på smördegsplattan. Grädda mitt i ugnen 225 grader tills det har fått färg, ca 10-12 minuter. Skär eller klipp i bitar och servera genast.