fredag 22 april 2011

Lingonbröd


Jag satt häromdagen och bläddrade i en bok med recept på matbröd och insåg att det var väldigt längesen jag bakade det här goda brödet. Så jag slog till och det var precis lika gott som jag mindes. Mums!

tisdag 19 april 2011

Svenskt husmoderslexikon

Jag har fått ärva ett exemplar av Svenskt husmoderslexikon, andra upplagan, som min mormor har ägt. Boken är i riktigt fint skick och det känns extra bra eftersom det är min mormor som har haft den. Längst bak i boken har hon antecknat några egna recept, bland annat på rörost.

Här finns recept på "smårätter" såsom egengjord fläskkorv och Salami från Bologna. Många av recepten känns faktiskt inte så gamla utan jag förundras över hur lite det egentligen har hänt i receptsvängen på 60 år. Ingenting är nytt under solen. Den största skillnaden är nog att det förutsätts en högre grundläggande matlagningsnivå och det märks också en skillnad på vilka råvaror du kan få tag i.

Däremot har det hänt en del vad gäller vår syn på manligt och kvinnligt, trots allt. Eller vad sägs om det här som står i kapitlet Festmåltider och bjudningar:

"MIDDAG FÖR CHEFEN (HERRMIDDAG)
Var inte överdrivet raffinerad i maten när det gäller en herrmiddag. Kvinnor tycker ofta det är roligt och intressant med nya grönrätter, fina färser och sallader, men de flesta herrar föredrar avgjort något rejält, som t. ex. rimmad oxbringa av bästa sort eller en mustig hotchpotchsoppa med mycket kött e. d. Och avsluta maten med ost, kex och frukt är kanske inte så lyckat. Våra herrar är nämligen ofta svaga för det som är sött."
 Efter detta så följer några menyförslag som skulle kunna passa herrarna. (en hotchpotchsoppa är en skotsk fårsoppa)

onsdag 13 april 2011

Ugnsbakade tomater med haricot verts, fetaost och valnötter

Inspirerad av det här blogginlägget så gjorde jag den här middagen en kväll häromveckan och det blev väldigt gott. Det kändes fräscht med citron nu när kvällarna har blivit ljusare och det var enkelt att tillaga. Helt enkelt en väldigt bra vegetarisk rätt. Ris passade fint till.

Ugnsbakade tomater med haricot verts, fetaost och valnötter

1 ask körsbärstomater
1 vitlöksklyfta, fint skuren
rivet skal från en halv citron
1 stor näve haricot verts, fryst
olivolja, salt, peppar, basilika
1 näve valnötter
150 gram fetaost

Sätt ugnen på 200 grader och dra i gång riset. Lägg allt utom valnötter och fetaost i en ugnssäker form. Krydda efter behag med salt, svartpeppar och basilika. Ringla över olivolja och rör om. Låt gå i ugnen i ca 15 minuter. Släng in valnötterna och låt allt vara i 5 minuter till. Smula då över fetaosten , låt den smälta ihop något och få lite färg, kanske ändra till grillfunktionen på ugnen, beroende på hur din ugn är.

tisdag 12 april 2011

Barnmatsblogg

 

Nu har jag startat en barnmatsblogg. Den finns till för att jag ska komma ihåg vad jag har lagat till Elsa. Som min egen lilla kokbok kan man säga. Gör gärna ett litet besök där. Bloggen är än så länge i sin linda och kommer förhoppningsvis bli ännu snyggare eftersom. Tanken är att det förutom recept ska finnas lite smarta, praktiska tips på hur man på ett smidigt sätt kan laga barnmat och slippa köpa barnmatsburkar. Burkmat i all ära, det är säkert inget fel på dem och de är riktigt praktiska i många avseenden, (speciellt om man är på resande fot) men de smakar ju inge vidare. Jag vill kunna ge mitt barn mat som är god!

fredag 8 april 2011

Avslappnad



 

Min dotter Elsa har en avslappnad inställning till mat.

Chokladpralin

 

Så här käckt serverades en pralin jag köpte som nåt sött efter maten när jag var och åt lunch härom veckan.