fredag 9 september 2011

Kantarellpastasås


Vi fortsätter på svamptemat här i bloggen. Det är verkligen njutbart med kantareller i alla dess former. Godast är de kanske med smörstekta men igår lagade vi till en enkel pastasås med kantareller och bacon. Det blev supergott!

Kantarellpastasås

Kantareller
1 paket bacon
en skvätt grädde
Färskriven parmesan


Fräs grovhackade kantareller i smör, lägg åt sidan. Fräs bacon och blanda sedan med kantarellerna. Tillsätt grädde så att det blir såsigt och svartpeppar efter behag. Låt koka någon minut så det går ihop sig något. Kanske behövs lite salt. Servera med färsk pasta och toppa med riven parmesan.

måndag 5 september 2011

Kantarell- och västerbottensostpaj


Nu njuter vi för fulla muggar av all svamp vi har plockat. Vi har rensat, rensat, rensat, förvällt och torkat. Idag lagade vi till denna ljuvliga paj. Rekommenderas varmt!


Kantarell- och västerbottensostpaj

Pajskal:
1 dl grovt vetemjöl (el. grahamsmjöl)
2,5 dl vetemjöl
100 gram smör
1 äggula
1 msk rapsolja
3 msk vatten

Fyllning:
Färska kantareller, ca 0,7 liter
1 röd lök
2 dl créme fraiche
2 ägg
3 dl riven västerbottensost
Gräslök
Salt, peppar, lite buljongpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda kylskåpskallt smör och mjöl i matberedare, tillsätt olja och äggula och till sist vattnet. Låt degen vila en stund i kylskåp. Tryck sen ut den i en pajform, nagga med gaffel och grädda tills pajskalet har fått lite färg, ca 10-15 minuter.
Under tiden som skalet gräddas förbereder du fyllningen. Fräs en finhackad rödlök tillsammans med grovhackade kantareller. Blanda creme fraiche med ägg och rikligt med gräslök. Salta och peppra efter behag. (jag tog i lite gott buljongpulver istället för salt)
Fördela svampblandningen i pajskalet, strö över lite ost. Häll över äggstanningen och toppa med resten av osten. Grädda i ca 20-25 minuter i 175 grader.

söndag 4 september 2011

Svamputflykt


Vi har varit på svampsafari med trattisar, gulingar och lite taggisar. Det gäller att hamstra inför vintern som kan bli lång. Medan hamstrandet pågår kan man äta en god soppa. Förslagsvis den här.