måndag 6 september 2010

Mariannes långpannebullar

Det bakas flitigt i det Sandströmska huset just nu. Många surdegsbröd men också en hel del sött. Idag bakar jag Mariannes långpannebullar.

Vem Marianne är har jag inte riktigt koll på. Jag tror att hon är en kollega till en studiekamrat som jobbade extra när vi gick på musikhögskolan. Receptet har legat och skräpat sen dess bland mina recept och jag har kollat på det någon gång då och då och tänkt att jag skulle testa det.

I våras skulle jag bjuda mina kollegor på fika. Jag hade då tänkt göra cheesecake och hade handlat in alla ingredienser  inkl. massa philadelphiaost till det. Jag hade dock missat digestivekexen! Det blev ingen cheescake eftersom klockan var mycket och jag inte orkade sätta iväg till affären. Istället grävde jag i minnet och kom jag på den fenomenala idén att baka dessa långpannebullar som också de innehåller massa philadelphiaost. Glad i hågen satte jag igång att baka. Det jag hade missat den gången var att jag hade alldeles för lite vetemjöl hemma, varvid min fantastiska man suckar och säger: Du har ett helt skåp fullt med mjöl, men ändå har du slut när du ska baka!?
Lösningen den gången var att dryga ut med stenmalet fullkornsvetemjöl. Det gick alldeles utmärkt!

Idag är bristvaran mjölk, knappt tre dl kunde jag uppbringa. I kylen fanns också en skvätt grädde som jag genast tog tillvara på. Resterande mängd fick bli vatten. Nu har jag inte smakat bullarna än, men jag är övertygad om att det kommer att bli bra den här gången också!

Mariannes långpannebullar

Deg:
150 gram smält smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl socker
1 ägg
½ tsk salt
11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumstempererat smör
100 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
vaniljpulver motsvarande 2 msk vaniljsocker

ägg
pärlsocker

Smält smör och blanda med mjölken, rör ut jästen med lite av degspadet. Blanda med övriga ingredienser till en lös deg. Häll degen i en smord långpanna. (den ska inte jäsa)
Rör ihop fyllningen och klicka den ovanpå degen. Ca 1 tsk till varje klick fyllning så att det blir ungefär 6x8 rutor. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda ca 15 minuter i 200-225 grader.

2 kommentarer:

Britta Kold sa...

Håller just på att baka tosca-kaka till alla mina kollegor eftersom jag går på mammaledighet på torsdag. Hade jag sett det långpannebull-receptet först så hade det nog blivit det istället. Det låter supermums : ) Kram

Erika sa...

Ja, det är riktigt gott men väldigt sliskigt. Jocke tycker att jag borde baka matbröd istället, och det har han rätt i!