söndag 17 januari 2010

Hel kyckling i lergryta


Jag tillagade den hela kycklingen i en lergryta i ugnen vilket gjorde den väldigt saftig och god. Den smaksattes med rosmarin och apelsin och till det åt vi ugnsbakade potatisar. Det bästa, förutom smaken, med att tillaga kycklingen på det här sättet är att det krävs så lite arbete. Det tar visserligen tid, men den sköter sig själv i ugnen.

Hel kyckling i ugn med rosmarin och apelsin

1 hel kyckling, drygt 1 kg
några kvistar rosmarin
lök
salt
peppar

skal från en apelsin
saft från en apelsin
några kvistar rosmarin, finhackad
lite honung

Blötlägg lergrytan i god tid innan du ska börja laga maten. Skölj kycklingen och torka den. Lägg lite rosmarin i kycklingen, salta och peppra. Lägg kycklingen och lite lök i lergrytan. Sätt in i kall ugn och dra igång värmen. Ca 175-200 grader är bra.
Blanda under tiden skal från apelsinen med saft från densamma och finhackad rosmarin. Tillsätt lite honung.
När kycklingen har varit i ugnen i ca 1-1,½ timme, eller när innertemperaturen har uppnåt 75 grader så tag ur den. Gnid in/pensla kycklingen med apelsin- och rosmarinsblandningen. Ställ in i ugnen på ett galler med ugnsform under och låt kycklingen få färg ca 10 minuter.

3 kommentarer:

Kristofer sa...

Ser mycket gott ut! Tyvärr blir det inte kyckling så ofta som jag vill hemma då Ulrika inte är så förtjust. Detta recept kanske kan ändra på det...

sofie sa...

Ser gott ut, ska testa en dag i veckan. Jag hade nästan glömt bort att jag hade en lergryta!

Fröken Dill sa...

Smaker av rosmarin och apelsin låter jättegoda till kycklingen! Lergrytetricket är smart för det ger alltid en riktigt saftig fågel.
Hälsar fröken Dill