lördag 2 januari 2010

Äventyr på nyårsafton


Årets sista dag var ett enda stort och långt äventyr som vi lyckades komma någorlunda helskinnade ur. Vi tar det från början:

Vi började dagen med 12,8 grader inomhus och frusna vattenledningar. Som tur var så hade vi en värmekabel i vattenledningen som vi genast drog igång. Timmarna gick och vi jobbade på att förbättra förutsättningarna för värmepumpen, vi handlade mat, eldade i kakelugnarna, kraschade en glasskål och väntade på att vattnet skulle komma. Det kom några droppar men inget mer. Strax efter 17.00 så kom det en kille från kommunjouren och hjälpte oss. Dessvärre visade det sig att värmekabeln bara var 4 meter lång och inte de 10 meter som behövdes... Inte konstigt att vattnet aldrig tinades upp! Halv sju var han klar och gästerna kom några minuter efter.


Jag lyckades under dagen att förbereda både förrätt och efterrätt, men vid det här laget låg jag långt efter schemat. Skala räkor och potatis är inte särskilt roligt utan rinnande vatten... Gästerna sattes i arbete och snart var potatisen på spisen och diskmaskinen igång (det hade hunnit byggas upp ett berg av disk). Själv passade jag på att ta mig en välbehövlig dusch. Allt var frid och fröjd. Då upphör spisen och diskmaskinen att fungera. Det blev helt överbelastat så det gick en fas. Mannen fick åka iväg och köpa säkringar - vilket inte är helt lätt en nyårsafton eftersom ingenting är öppet. Gästerna var vid det här laget vrålhungriga så de fick en stackars macka för att stilla hungern något. Säkringarna kunde bytas och maten slutligen lagas. Tre timmar försenade satte vi oss till bords och avnjöt en helt fantastisk middag med trevligt sällskap.

Till förrätt åt vi räk- och löjromsmousse. Receptet har jag hittat på Tasteline men har sen ändrat det något. Jag har plockat bort pepparroten och just på nyårsafton så hade jag inte möjlighet att skala räkorna så de fick hamna ovanpå som garnering istället. Det gick bra det också!

Räk- och löjromsmousse 6 port

1 dl kesella
1,5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk gräslök
1 msk dill
1 msk löjrom
1 dl grovt hackade räkor
½ finhackad röd paprika
lite citronsaft
salt, peppar
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda därefter alla övriga ingredienser, smaka av med citron, salt och peppar. Smält de urkramade gelatinbladen i några teskedar kokande vatten. Blanda gelatinet med de andra ingredienserna, rör om. Häll upp i portionsglas och låt stelna minst 2 timmar i kyl.

Varmrätten var stekt lamminnerfilé, pressad potatis, sås gjord på steksky och en sallad på haricot vert och fetaost.

Lamminnerfilé och gräddsås

Lamminnerfilé
Rosmarin
Vitlök
Salt
Peppar

Grädde
Buljong
Mjöl
Timjan
Salt, peppar

Gnid in köttet med rosmarin (jag hade torkad, men det blir nog ännu godare med färsk) och övriga kryddor. Stek i ordentligt med smör.
Häll vatten i stekpannan när köttet är färdigstekt och ta tillvara på skyn. Häll i en kastrull och tillsätt grädde. Låt koka upp, gör en redning med mjöl och vatten, smaksätt med lite buljong, timjan, salt och peppar.

Till detta serverade vi pressad potatis och en sallad gjord på snabbt uppkokt haricot verts, rödlök i båtar, tärnad fetaost och en vinägrett.

Även efterrätten var hämtad från Tasteline. Den var enkel att göra och kändes ganska festlig. För- och varmrätt var dock kvällens höjdpunkter.
























1 kommentar:

Jocke sa...

Saknar recept på den fantastiska fördrinken som vi fick smaka, vad var det i den egentligen..?