Jag är dålig på att variera grönsaker och sallader i vardagen. Här i det Sandströmska residenset så skalar vi en morot som vi tuggar på medan vi tillreder maten och så har vi fått i oss vår grönsakskvot. Det är dumt egentligen för jag äter mer än gärna sallader och grönsaker, men fantasin tryter och jag tycker ibland att det är jobbigt att hacka och skala och dona en massa. (en hög grad av lättja, jag vet...) De här marinerade grönsakerna kräver en hel del skalande och hackande men när det väl är gjort så är de väldigt fiffiga att ha i kylen och bara plocka fram när man ska äta. Receptet är hämtat från "Våra bästa GI-recept" av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson och sen modifierat efter mina behov.
Marinerade grönsaker
Marinad:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl äppelcidervinäger
1½ dl olivolja
½ msk salt
saft av ½ lime
saft av ½ citron
Grönsaker:
2 paprikor i olika färger
200 gram blomkål
200 gram broccoli
200 gram vitkål
100 gram purjolök
200 gram fänkål
200 gram äpplen
1-2 röda chilifrukter
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
några nypor torkad mynta
Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden. Kärna ur paprikor och skär i bitar. Ansa, skala och bryt blomkålen och broccolin. Skär vitkålen i grova bitar. Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor. Skölj och skär fänkålen i bitar. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter. Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över. Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin. Blanda äpple och chili med grönsaker och örter. Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar