tisdag 19 april 2011

Svenskt husmoderslexikon

Jag har fått ärva ett exemplar av Svenskt husmoderslexikon, andra upplagan, som min mormor har ägt. Boken är i riktigt fint skick och det känns extra bra eftersom det är min mormor som har haft den. Längst bak i boken har hon antecknat några egna recept, bland annat på rörost.

Här finns recept på "smårätter" såsom egengjord fläskkorv och Salami från Bologna. Många av recepten känns faktiskt inte så gamla utan jag förundras över hur lite det egentligen har hänt i receptsvängen på 60 år. Ingenting är nytt under solen. Den största skillnaden är nog att det förutsätts en högre grundläggande matlagningsnivå och det märks också en skillnad på vilka råvaror du kan få tag i.

Däremot har det hänt en del vad gäller vår syn på manligt och kvinnligt, trots allt. Eller vad sägs om det här som står i kapitlet Festmåltider och bjudningar:

"MIDDAG FÖR CHEFEN (HERRMIDDAG)
Var inte överdrivet raffinerad i maten när det gäller en herrmiddag. Kvinnor tycker ofta det är roligt och intressant med nya grönrätter, fina färser och sallader, men de flesta herrar föredrar avgjort något rejält, som t. ex. rimmad oxbringa av bästa sort eller en mustig hotchpotchsoppa med mycket kött e. d. Och avsluta maten med ost, kex och frukt är kanske inte så lyckat. Våra herrar är nämligen ofta svaga för det som är sött."
 Efter detta så följer några menyförslag som skulle kunna passa herrarna. (en hotchpotchsoppa är en skotsk fårsoppa)

Inga kommentarer: