Idag gjorde jag en god och väldigt enkel köttgryta. Grytan fick en mustig och god smak och jag kan tänka mig att den är ännu godare imorgon eftersom den här typen av maträtter tenderar att bli det. Receptet har jag hämtat från Astrids kök och sen ändrat lite efter eget behag. Det som är speciellt är att man inte bryner köttet innan utan bara slänger ner allt i grytan. Jag var lite skeptisk först, men det blev väldigt gott ändå.
ca 1 kg grytbitar av nöt, 2-3 cm
3 gula lökar
3 vitlöksklyfto
5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver (motsvarar en knapp buljongtärning)
½ msk vilt- och kantarellfond
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
2 msk kinesisk soja
1 ½ msk dijonsenap
3 dl vispgrädde
0,75 dl rödvin
1 näve torkade trattkantareller
½ dl vatten + 2 msk vetemjöl
Skala och klyv löken i stora bitar. Skala vitlöken och skär i skivor. Lägg kött, lök, vitlök och vatten i en gryta. Koka upp. Tillsätt sedan buljong, kryddor, soja, senap, grädde och rött vin. Låt sjuda i ca 1 timme. Tillsätt därefter den torkade svampen. Sjud i ytterligare 30 min. Skaka ihop vetemjöl och vatten och red grytan med. Låt det sjuda ytterligare några minuter innan du smakar av.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mustiga köttgrytor med vin är toppen så här års! Dijonsenap i låter smart. Det ska jag testa.
Hej min vän!
Tack för detta recept. Har frysen full med älgstek och började få idétorka. Nu ska jag prova detta!
Allt bra med dig och er?
Kram /Imma
ååååh gååååttttt!
great blog i really enjoyed to read this and your picture is awesome thanks for sharing.
Skicka en kommentar