måndag 28 april 2008

Långpannebröd

Här kommer receptet på brödet:

7 dl blandade gryn, frön, kross (jag tog lite havregryn, råggryn, dinkelgryn, fyrkornskross, linfrön och solrosfrön. Ta det du har hemma!)
50 gram smör
8 dl kokande vatten

Skålla grynen. Låt svalna till fingervärme.

50 gram jäst
2 msk sirap
1 msk brödkryddor, finstötta (typ hälften anis, hälften fänkål)
2 dl vatten
ca 1 liter vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Arbeta samman skållningen med resten av ingredienserna. Jäs i ca 45 min. Arbeta samman degen i bunken och vält sen upp den på en bakplåtspapperklädd plåt. Kavla ut degen så den täcker hela plåten. Dela i rutor med en degskrapa, 4x6 är lagom. Gör fler om du vill ha mindre bitar. Jäs i ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen 200 grader, ca 30 minuter.

Inga kommentarer: