Solöga
Snart är påskhelgen över och så värst mycket påskmat har det inte blivit. För att få lite påskkänsla så lagade jag igår Solöga, en rätt som alltid fanns på påskbordet när jag växte upp. Enkel att göra och festlig på en påskbuffé. God också tycker jag. Mannen, som är skeptisk många ingredienser i rätten men framförallt till rå äggula, ansjovis och inlagd gurka, avstod från att smaka. Själv fick jag äta desto mer.
Receptet till Solöga finns i Vår kokbok och är egentligen ingen påskrätt, men passar väldigt bra in på ett traditionellt påskbord. Det blir som en liten rödbetssallad.
En skön stund i solen.
Idag sken solen över en klarblå himmel och vi tog årets första kopp te utomhus. Livet är härligt!
Solöga
3-4 ansjovisfiléer
1 msk hackad ättiksgurka
1-2 msk finhackad lök
2-3 msk hackad inlagd rödbeta
2-3 mask hackad persilja
1 rå äggula
Hacka alla ingredienser var för sig. Lägg först ut ansjovisen i en ring på en assiett, så pass stor att en äggula ryms i mitten. Lägg därefter ut gurkan, sen löken, rödbetorna och ytterst persilja. Lägg till sist äggulan i mitten.
1 kommentar:
Mamma och pappa hade med sig det till oss igår. Mums.
Skicka en kommentar