måndag 15 september 2008

Bakade tomater


Igår bjöd jag en vän på middag. Till förrätt åt vi bakade tomater och stekt halloumi, varmrätt "Gunillas parmakyckling" och till efterrätt fryst cheesecake med choklad och kokos. En lättlagad meny där det mesta jobbet gjordes i ugnen (och i frysen).

Tomaterna smakade ljuvligt! Receptet hittade jag i senaste numret av Elle mat och vin och har blivit ändrat efter mina behov. Vill ni ha originalet får ni köpa tidningen...

Bakade tomater

6 st tomater
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk havssalt
½ tsk strösocker
4 vitlöksklyftor skurna i mindre bitar
1 handfull färsk basilika
rapsolja efter behag
6 små torkade lagerblad
2 msk balsamvinäger

Sätt ugnen på 220 grader. Skär ett kryss i toppen på tomaterna (inte för djupt) och ställ i en ugnsfast form. Mortla pepparkornen, tillsätt salt, socker och vitlök och mortla dem också. Tillsätt örterna, mortla vidare och tillsätt sen lite olja efter behag. Lägg kryddblandningen över krysset på tomaterna. Stick ner ett lagerblad i varje tomat. Skeda över lite mer olja och balsamvinägern. Baka i ugnen ungefär en halvtimme. Servera till halloumiskivor gyllenbrunt stekta i smör.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket goda...

Anonym sa...

halloumi är mums! tomater blir så himla gott i ugnen, alla smaker blir så himla mycket mer framträdande än när amn äter dem i sallad t ex. lyxigt!

Erika sa...

Carolina: Speciellt gott är det med vitlök i bakade tomater tycker jag. Testa gärna receptet!