onsdag 16 mars 2011

Marinerade grönsaker

 

Jag är dålig på att variera grönsaker och sallader i vardagen. Här i det Sandströmska residenset så skalar vi en morot som vi tuggar på medan vi tillreder maten och så har vi fått i oss vår grönsakskvot. Det är dumt egentligen för jag äter mer än gärna sallader och grönsaker, men fantasin tryter och jag tycker ibland att det är jobbigt att hacka och skala och dona en massa. (en hög grad av lättja, jag vet...) De här marinerade grönsakerna kräver en hel del skalande och hackande men när det väl är gjort så är de väldigt fiffiga att ha i kylen och bara plocka fram när man ska äta. Receptet är hämtat från "Våra bästa GI-recept" av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson och sen modifierat efter mina behov.

Marinerade grönsaker

Marinad:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl äppelcidervinäger
1½ dl olivolja
½ msk salt
saft av ½ lime
saft av ½ citron

Grönsaker:
2 paprikor i olika färger
200 gram blomkål
200 gram broccoli
200 gram vitkål
100 gram purjolök
200 gram fänkål
200 gram äpplen
1-2 röda chilifrukter
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
några nypor torkad mynta

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden. Kärna ur paprikor och skär i bitar. Ansa, skala och  bryt blomkålen och broccolin. Skär vitkålen i grova bitar. Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor. Skölj och skär fänkålen i  bitar. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter. Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över. Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin. Blanda äpple och chili med grönsaker och örter. Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.

Små fikonbröd

Det är inte alltid jag har den framförhållningen att jag sätter en bröddeg 12 timmar innan jag vill äta brödet. Igår skulle jag bjuda några vänner på lunch och kom på morgonen på att jag ville ha lite nybakat bröd till. Jag utgick då från ett recept på fikonfrallor som finns i Martin Johansson bok "Enklare bröd" fast jag ändrade lite och plussade på jästmängden något för att skynda på jäsningen. Självklart blir det ännu godare om det får jäsa så långsamt som det ursprungliga receptet anger, men det här blir klart godkänt. (sen hade jag inget dinkelmjöl hemma heller...)

Små fikonbröd

ca 20 gram jäst
3 dl kallt vatten
390 gram ekologiskt vetemjöl (ca 6½ dl)
90 gram torkade fikon (4 stora)
25 gram pumpakärnor
1 tsk salt

Klipp fikonen i små bitar och blötlägg i kallt vatten. Rör under tiden ut jästen i vattnet och tillsätt sedan allt, de avrunna fikonen sist. Blanda ordentligt och täck bunken. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
Sätt igång ugnen på 250 grader, skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Pensla med vatten och strö över lite pumpakärnor. Skär i bitar och för över till plåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Grädda ca 10-15 minuter.

söndag 13 mars 2011

Lammchorizo och bulgursallad


Vi hade vägarna förbi Tranhems gård igår och passade på att köpa lite kött att fylla frysen med. Väl där såg vi några härliga lammkorvar i kyldisken som vi var tvungna att köpa hem för att prova. Oj, så gott! Jag ångrar att vi inte köpte fler korvar, men som tur är så har vi inte så långt dit så det blir säkerligen fler besök. Till korven serverades en härlig sallad med bulgur, grönsaker, fetaost och torkade aprikoser. Den fungerar lika bra ljummen som kall.

Bulgursallad

2 dl hel bulgur
1 förpackning fetaost
1 röd paprika
4 cm purjolök
2 nävar haricot verts
1 näve majs
5 torkade aprikoser
olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar

Koka bulguren. Hacka under tiden purjolök och paprika. Klipp aprikoserna i mindre bitar och skär fetaosten i tärningar. Blanda bulguren med alla grönsaker, låt svalna något innan du blandar med fetaost. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar efter smak.