måndag 15 december 2008

Marockansk lammgryta


Igår kväll tillagade vi en riktigt god gryta på lamm. Receptet är hämtat från Anna Bergenströms "Annas medelhavsmat". Dessvärre hade vi ingen saffran hemma så vi uteslöt den. Jag hade heller inga kikärter hemma utan tog en burk med blandade bönor (där det ingick lite kikärter) Jag bytte också ut tomatburken till konserverade körsbärstomater. Jag tror inte att det spelade så stor roll för helheten. Smaken blev i vilket fall fantastisk. Lite styrka från kajennpepparen, kryddighet från kanelen och lite, lite sötma från russinen. Den tar lång tid att laga, men sköter sig själv på spisen, så det är inte särskilt mycket jobb.



Marockansk lammgryta (6 portioner)

1,2 kg benfritt lammkött
olja att steka i
2 stora gula lökar
3 medelstora morötter
1 msk färsk ingefära
1-1½ tsk salt
1 tsk mald svartpeppar
2 små kanelstänger
lite saffran 1/4 gram (jag uteslöt saffran)
½ tsk kajennpeppar
2 dl russin
drygt 4 dl vatten
1 burk hela tomater
3 små zucchini
1 burk kikärter

Fräs grytbitarna i omgångar så att de får färg. Skär löken i grova bitar och morötterna likaså. Blanda ner löken och morötterna, russinen och köttet tillsammans med alla kryddor utom saffranen. Tillsätt vatten och tomaterna. Låt koka upp och sen småputtra i 45 minuter. Tillsätt därefter zucchinin och eventuellt saffranen. Puttra i 30 minuter till. Lägg de sista 5-10 minuterna i kikärtorna. Smaka av. Strö över hackad färsk persilja innan grytan serveras. Grytan går bra att laga en dag i förväg. Smakerna mognar bättre då.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter jättegod, jag tror att man dessutom den passar jättebra att äta tillsammans med cous-cous. Russinen skall nog helst vara de lite gulaktiga, vet inte vad de heter men de är perfekta i matlagning.