måndag 14 juni 2010

Marinad till grillad kyckling

Så har jag äntligen fått göra rabarberdricka. Jag frågade en kollega på jobbet om hon hade rabarber. (de som har rabarber brukar som regel ha kopiösa mängder av det) Det hade hon inte, men hennes föräldrar hade. Jag fick då en hel kasse med rabarber och satte genast igång en sats rabarberdricka. Idag gjorde jag den sista insatsen. Den blev god, men smakade mer citron än vad jag mindes att den gjorde sist.

Ikväll ska vi fira mannens moster som fyllde 50 för ett bra tag sen. Hon bor i USA så det är inte så ofta vi ses. Först blir det dressinåkning och sen ska vi grilla. Jag har därför pysslat en del på förmiddagen med förberedelser för kvällen. Det är så smidigt när man kommer hem och det mesta är klart. Det blir marinerad kyckling, potatissallad, tsatsiki, ett fantastiskt bröd och grönsallad. Salladen måste vi hacka när vi kommer hem och brödet gräddas, men i övrigt kommer allt vara klart.

Till efterrätt blir det rabarbersmulpaj. Jag fick lite rabarber över när jag gjorde drickan, så det passar utmärkt. En ganska klassisk meny, men väldigt god.

Nedan kommer recept på kycklingmarinaden som jag brukar göra när vi grillar. Receptmakaren har 4 kycklingklubbor till denna marinad och tillagar den i ugn på 200 grader. Det blir också gott, men här har jag istället valt filéer och tillagning på grill. Enkla men goda smaker. Receptet är hämtat från Astrids kök.

Kycklingmarinad

1 msk kinesisk soja
½ msk vinäger
½ msk farinsocker
1 krm kajennpeppar
1 stor pressad vitlöksklyfta
2 msk olja

Blanda marinaden och häll över kycklingen. Marinera i kylskåp i minst tre timmar. Vänd då och då. Grilla!

Inga kommentarer: