måndag 5 september 2011

Kantarell- och västerbottensostpaj


Nu njuter vi för fulla muggar av all svamp vi har plockat. Vi har rensat, rensat, rensat, förvällt och torkat. Idag lagade vi till denna ljuvliga paj. Rekommenderas varmt!


Kantarell- och västerbottensostpaj

Pajskal:
1 dl grovt vetemjöl (el. grahamsmjöl)
2,5 dl vetemjöl
100 gram smör
1 äggula
1 msk rapsolja
3 msk vatten

Fyllning:
Färska kantareller, ca 0,7 liter
1 röd lök
2 dl créme fraiche
2 ägg
3 dl riven västerbottensost
Gräslök
Salt, peppar, lite buljongpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda kylskåpskallt smör och mjöl i matberedare, tillsätt olja och äggula och till sist vattnet. Låt degen vila en stund i kylskåp. Tryck sen ut den i en pajform, nagga med gaffel och grädda tills pajskalet har fått lite färg, ca 10-15 minuter.
Under tiden som skalet gräddas förbereder du fyllningen. Fräs en finhackad rödlök tillsammans med grovhackade kantareller. Blanda creme fraiche med ägg och rikligt med gräslök. Salta och peppra efter behag. (jag tog i lite gott buljongpulver istället för salt)
Fördela svampblandningen i pajskalet, strö över lite ost. Häll över äggstanningen och toppa med resten av osten. Grädda i ca 20-25 minuter i 175 grader.

1 kommentar:

Blog no more sa...

Ooo, tack för bra recept. Nu vet jag vad jag ska göra med kantarellerna jag ska plocka nästa helg.
Hälsningar från Michan
Djursholmsfrugan