lördag 26 februari 2011

Marockansk kycklinggryta

 
Marockansk kycklinggryta. Grytor är svåra att fota så de ser aptitliga ut...

Ramlade över ett recept på Tasteline och tänkte att det där måste jag prova. Hittade samtidigt billig kycklingdelar i mataffären. Det är ju väldigt dumt att köpa filéer när det finns en hel del andra bitar av kycklingen som är både billigare och mer smakrika. Jag ska erkänna att jag oftast faller i fällan, för filéerna är så smidiga att tillaga. Delar med ben i tar längre tid och är lite pill med när man äter. Fast som regel blir det väldigt gott!

Den här typen av grytor blir godast om de får stå och puttra en lång stund och sen "gojna" till sig ett dygn. Det blir smakrikt och mustigt. Jag lagade grytan kring lunch och sen åt vi den till middag. Det funkade det också.

Marockansk kycklinggryta

1 kg kycklinglår el. andra kycklingdelar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram morötter (4-5 st)
1 burk krossade tomater
2 tsk buljongpulver (motsvarar en buljongtärning)
en skvätt vin
1 msk färsk riven ingefära
1 pkt saffran
2 små kanelstänger och lite kanelpulver
1 burk kikärtor, ca 230 gram
100 gram gröna ärtor

Dela ev kycklingdelarna en gång. Hacka löken och skala och skiva morötterna. Stek kycklingdelarna i smör så de får lite färg. Låt löken fräsa med i någon minut. Tillsätt sedan morötter, tomater, buljong, en skvätt vin, ingefära, saffran och kanel. Låt grytan koka i 30-40 minuter. Tillsätt sköljda kikärter, gröna ärter och låt småputtra några minuter till. Smaka av med salt och peppar

Inga kommentarer: