onsdag 17 december 2008

Kalasgoda skorpor

I måndags var jag ledig. Då bakade jag både godis och kakor. Jag vet inte om det är rätt att kalla skorporna vars recept jag ska ge er för skorpor. De är snarare en sorts kakor eftersom de är så söta och innehåller stora chokladbitar. Mums till en kopp te. I vanlig ordning är receptet hämtat från en av Anna Bergenströms böcker. Den här gången från Vinterns goda ting och jag har för ovanlighetens skull inte gjort några ändringar i receptet.

Så nu har jag en glasslåda full med skorpor som jag går och småäter från. Inte nyttigt, men ack så gott.

Kakskorpor

100 gram hasselnötter
50 gram mandel
100 gram mörk choklad
150 gram smör
2 dl socker
1 dl mjuk honung
1 medelstort ägg
350 gram vetemjöl (knappt 6 dl)
2 tsk bakpulver
2 tsk finrivet apelsinskal
1 msk vaniljsocker (eller ca 1 tsk äkta vaniljpulver)

Hacka nötter, mandel och choklad grovt. Lägg åt sidan. Rör smör, socker och honung mjukt, blanda i ägget, mjölet blandat med bakpulver och smaksättning och sist allt hackat. Forma degen till 6 smala rullar som läggs tre och tre på två plåtar. Platta till längderna.
Grädda mitt i ugnen, knappt 200 grader i 15 minuter. (Passa tiden. Mina var klara långt tidigare!) Låt svalna ca 15 minuter. skär sedan längerna med vass kniv i lite sneda, smala bitar. Vänd snittytorna uppåt och grädda i ytterligare 10 min. (Även här gick det fortare. Passa skorporna noga)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Erika!

Vilken härlig blogg du har, man blir ju så hungrig bara...

Grattis till förlovningen, hälsa din fästman också!

Kram Therese, Henrik hälsar också!