måndag 22 december 2008

Vörtbröd


Igår bakade jag vörtbröd. Det var väldigt omständligt, men blev oerhört gott. Skorpan blev lite väl mörk, speciellt andra gräddningsomgången, men i övrigt blev det mustigt och gott. Jag försökte följa Jan Hedhs recept till punkt och pricka med viltider, raskdeg och bortgörning. Dessvärre så räknar jag som en kråka (detta har hänt mig många gånger förr, pinsamt, men det är väl svårt att lära en gammal hund räkna, eller hur det nu var...) så jag var tvungen att korta ner hela proceduren något. Detta för att vi skulle på jullunch hos sambons mormor och morfar och brödet skulle med dit. Så degen fick bara vila drygt en halvtimme istället för receptets 45 minuter och jäsningen blev även den nerkortad något. Två av limporna gräddade jag direkt och de andra två fick jäsa i kylen under tiden vi var borta. Brödet verkar dock inte ha tagit skada.

Någon vört fick jag inte tag i. Jag reducerade därför 1 liter svagdricka till 2 dl och använde som vört.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan intyga att det var väldigt gott och jag är glad att du gjorde dig besväret, Erika!

Anonym sa...

Ser hur gott ut som helst.. vi tar det till nästa jul:-)