tisdag 27 maj 2008

Konserveringsmedel

"– Vi lyssnar hela tiden till våra kunders åsikter och oro över tillsatser." Saxat ur den tillförlitliga källan Aftonbladet apropå att CocaCola tar bort ett konserveringmedel i sin lightläsk. Undrar vad de tillför istället? Om det nu är farligt, hur konstigt är det då inte att de har kvar ämnet i Fanta, Sprite, Dr Pepper och Oasis?

Själv trånar jag efter en SodaStream Pure så jag kan bubbla mitt eget vatten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad "tillförlitliga" aftonbladet inte säger är att studien om hyperaktivitet faktiskt inte nådde en säker slutsats och att den handlade om barn med damp, som alltså redan är hyperaktiva, och skälet med den var att se om de blir ännu mer hyperaktiva och så bör undvika läsk (med natriumbensoat) och vissa färgämnen.

Och vad gäller bensen larmet..
Jo visst kan det bildas bensen av askorbinsyra (c-vitamin) och natriumbensoat..
Ca en ppm på sin höjd.

Men tyvärr så andas vi redan in runt 300ppm dagligen från bilarnas avgaser.

Pressen är som vanligt bara sensationslystna och vill skrämma folk. Så själv dricker jag min läsk (vanlig) med ro.

Anonym sa...

Natriumbensoat har väl använts för att konservera sylt och saft sedan mormors tid om inte längre? Inte för att det skulle vara ofarligt bara för att det använts länge, men tänk så många hyperaktiva barn, DNA-störningar, Parkinson- och cancerpatienter som husmödrarna orsakat det senaste seklet, av ren välmening!

Själv tror jag att de konstgjorda sötningsmedlen är farligare än de flesta konserveringsmedel. Gör en studie på hur många barn som får ADHD eller inälvsskador av en överdos aspartam, suckralos och så vidare...