torsdag 3 juli 2008

Biscotti

Sambons kusin Frida vid Sillegården.


Jag försöker sätta mig tillrätta i hängmattan. Klurigt.


Kokosmüslin är nu provsmakad och godkänd av sambon. Det försköts dock en dag på grund av att vi hastigt och lustigt kom på att det där med att sova över i stugan inte var en så dum idé. Sagt och gjort.
Vid stugan håller sambons fasters familj hus. De har fixat med mat och dragit med en stackars ensam semesterfirande tös på utflykt till Sillegården medan sambon har jobbat. Det enda den stackars ensamma semesterfirande tösen har bidragit med är en burk med torra skorpor och att se till att hängmattan används.
Receptet till skorporna är hämtat från Under valnötsträdet, Anna Bergenström igen. Den här gången har jag nästan gjort exakt som det står i receptet. Bytte ut bittermandelessensen mot ett par rivna bittermandlar, i receptet står det att man kan utesluta den helt om man vill.

Mandelskorpor biscotti


3 ägg
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskalet
½ tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
knappt 6 dl (300 gram) vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram hel mandel
brödglans av 1 ägg som rörts ihop med 1 tsk socker och 1 msk vatten

Vispa först ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessen, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbort och knåda in de hela mandlarna.
Dela degen i 3 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla rullarna generöst med brödglans.
(För mig är det snarare en tjock smet än en deg, så därför har jag blandat i mandlarna redan i bunken, klickat ut degen på plåten och sen försökt forma det till tre längder.)
Grädda mitt i ugnen i 190 grader i 30 minuter. Låt längderna svalna ca 15 minuter, skär dem sedan i knappt 3 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med snittyan uppåt. Torka till skorpor i 100 grader i 40-60 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Väldigt goda skorpor. Speciellt nu när jag är lite förmiddagshungrig kan jag känna smaken på tungan...