fredag 7 november 2008

Mat-lästips och torskkvoter

Några lästips om mat:

  • En artikel på dn om mat och vårt förhållande till att äta.
  • Om att kvoterna för torskfisket har höjts och Karin Ahlborgs artikel om detsamma.
  • Isabella Lövins bok Tyst hav. Utkom förra året, men är ett måste för alla som bryr sig om vad de stoppar i sig.
  • Food noir - Mat, mord och myter av Mons Kallentoft. På baksidan står det att "Food Noir är en provocerande resa rakt in i frosseriets värld av svettblanka pannor och lystna ögon." Sambon har redan läst den och tyckte att jag också skulle läsa den. Nu ligger den på mitt nattduksbord...
Om man har läst Tyst hav så kan man inte annat än att bli upprörd över att torskkvoterna har höjts. Det finns de som är sura över att torsken fortfarande är rödlistad. Karin Ahlborg är en. Sen finns det de som enligt mig resonerar lite mer förnuftigt. Saxat ur Aftonbladet:
"Torsken från Östersjön är röd i dagsläget. Det har varit en så pass allvarlig krissituation för det östra och västra beståndet och innan vi ändrar åsikt i frågan vill se en förbättring som är så pass markant att det inte bara rör sig om en tillfällighet. Vi är försiktiga och vill först se att situationen är stabil och att medlemsländerna lever upp till förvaltningsvilkoren innan vi kan säga att man tryggt kan äta torsk från Östersjön, säger Ottilia Thoreson, marinbiolog och ansvarig för fiskefrågor på WWF."
Den mesta fisk som säljs är dåligt märkt, det är svårt och omständligt att se var fisken kommer ifrån och om den är fiskad på ett juste sätt. Dessutom tycker jag, som faktiskt är intresserad, att det är svårt att hålla isär vilken fisk från vilket hav som är ok att äta. Det är en djungel för mig. Hur ska det då vara för de som inte bryr sig?

Inga kommentarer: