onsdag 30 april 2008

Blåtira


Det går vilt till i mitt kök... Smällde i ögonbrynet på en stol som stod i vägen när jag skulle plocka upp en sak från golvet. Det gjorde skitont! Jag började nästan gråta av smärta. Snabbt på med lite fryst kassler för att lindra svullnaden. Resultatet ser ni på bilderna. Den översta bilden är tagen igår kväll, den andra i morse.

tisdag 29 april 2008

Falafel

Idag blev det falafel till middag. Jag gjorde dubbel sats efter det här receptet. Det gick åt skogen. När jag hade stekt dem så var de fortfarande alldeles smetiga. Har blivit så några gånger förut när jag har försökt mig på att laga falafel och andra bönbiffar. Har enorma problem med att få till konsistensen, de vill liksom inte "stanna", koagulera eller vad det nu är de ska göra. Jag får en stekyta, men resten är fortfarande ogräddat vilket innebär att allt bara faller isär när man tar i dem.

Skam den som ger sig. Jag blandade raskt i ett ägg i återstående smet och fyllde på med lite mer mjöl. Lät det stå och dra ett tag innan jag la upp smeten i klickar på en plåt. Skjuts in i ugnen drygt en kvart och 225 grader. Efter ca tio minuter satte jag dem i övre delen av ugnen eftersom de inte hade fått nån färg ovanpå men mycket färg under. Kanske kan de gräddas i övre delen av ugnen hela tiden?

Smaken var jättegod! Så här gjorde jag med kryddningen:
* Koriander uteslöt jag eftersom det är en krydda jag bara inte kan med. Iaf inte färsk. Torkad går an. Mer om det en annan gång.
* Kanel uteslöt jag också, kändes helt fel i falafel trots att jag är ett kanelfreak i vanliga fall.
* Spiskummin drog jag ner mängden till hälften.
* Rikligt med persilja och massor av gul-, vit- och purjolök!

Bilder från Danmark

Danmark

Erika + Herr Gårman = Sant Vi hittade en ny dansk Herr Gårman som jag inte har sett tidigare. Jag samlar nämligen på Herr Gårman. En vacker dag ska jag göra en utställning med alla mina skyltar.

Britta bjöd på jättegod stek i sitt nyrenoverade, fina kök. Blev ganska inspirerad och sugen på att skaffa hus jag också, men det får nog vänta ett tag till.

Italiensk glass. Sjukt god.

Slutligen. På begäran kommer här en bild på mina nya skor.

måndag 28 april 2008

Långpannebröd

Här kommer receptet på brödet:

7 dl blandade gryn, frön, kross (jag tog lite havregryn, råggryn, dinkelgryn, fyrkornskross, linfrön och solrosfrön. Ta det du har hemma!)
50 gram smör
8 dl kokande vatten

Skålla grynen. Låt svalna till fingervärme.

50 gram jäst
2 msk sirap
1 msk brödkryddor, finstötta (typ hälften anis, hälften fänkål)
2 dl vatten
ca 1 liter vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Arbeta samman skållningen med resten av ingredienserna. Jäs i ca 45 min. Arbeta samman degen i bunken och vält sen upp den på en bakplåtspapperklädd plåt. Kavla ut degen så den täcker hela plåten. Dela i rutor med en degskrapa, 4x6 är lagom. Gör fler om du vill ha mindre bitar. Jäs i ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen 200 grader, ca 30 minuter.

Bakdag

Eftersom jag alltid är ledig på måndagar så brukar det bli en hel del gjort i köket då. Nu har jag precis satt ett långpannebröd på jäsning. Bekvämt och gott. Till lunch idag blir det soppa. Jag har gjort en stor sats som jag ska frysa in i små lådor för att sen äta som lunch på jobbet. Perfekt. I eftermiddag tänkte jag baka de här. Jag tänkte även hinna ta en joggingtur, slappa lite genom att ligga och läsa i soffan, städa lägenheten, deklarera m.m. Det är mycket som ska hinnas med när man är ledig.

Ikväll ska jag och sambon fira fem år ihop. I min värld är fem år ganska lång tid och väl värt att firas. Tänk att han har stått ut med mig så länge! Och jag med honom... Firar gör vi genom att gå ut och äta på restaurang. Jag ser fram emot kvällen!

fredag 25 april 2008

Fredagsgott

Sambon är bortrest så då passar jag på att fredagsmysa alldeles ensam. Rotsaker i ugn, kryddad med färsk rosmarin och cayennepeppar. Toppade rotsakerna sista fem minuterna med lite smulad fetaost. Gott, gott. Till det hade jag lite tsatsiki gjord på fet, turkisk yoghurt.

Besökte på eftermiddagen den trevliga lilla delikatessbutiken "Nilssons ost" med den roliga underrubriken "Inga mesostar". Extra roligt eftersom jag innehar samma namn som butiken. Nåväl. Med mig därifrån fick jag en lagrad hushållsost. Riktigt god. Köpte även Porta salut samt en krämig blåmögelost som hette St Agar. Det är riktigt roligt att en stad i Karlstads storlek kan ha en sådan butik. Heja!

onsdag 23 april 2008

Ny kokbok

Nu har jag gjort det igen, impulsköpt en kokbok alltså. För 45 kronor fick jag Mer naturligt av Cathrine Schück. Fina bilder och okomplicerade recept, mycket inspiration. Vet inte när jag ska ha tid att laga ur alla kokböcker jag har bara...

Rapport från Danmark

Trots en trög start så lyckades jag infria alla förväntningar jag hade på min minisemester till Danmark. Italiensk glass blev det hela två gånger. Eftersom jag tror allt jag läser så vet jag nu att italiensk glass dessutom är supernyttig. Gott är det i vilket fall.

Jag blir helt lyrisk när jag är i Köpenhamn och går därför omkring med ett fånigt leende på läpparna hela tiden. Bodde där hösten 2003 och blir väldigt nostalgisk så fort jag kommer dit. Det är vissa affärer jag alltid går till. En av dem är Hallgrens skor. Där har de skor som till och med jag kan ha. Har nämligen blivit begåvad med fyrkantiga fötter med extremt hög vrist så skoköp brukar vara problematiskt. Det blev ett köp som jag känner mig väldigt nöjd med.

Med hjälp av min vän Brita så hittade vi till antikvariatet som jag och sambon hade sökt under fredagen. Dessvärre hade min sambo redan åkt hem då, så han missade det. Det retliga var att vi hade gått förbi precis där det låg, men lyckats missa det iaf. Nu vet jag iaf var det ligger nästa gång jag åker till Köpenhamn. Med mig därifrån fick jag två körantologier. Mycket bra köp.

Ett annat "måste" i Köpenhamn är att köpa falafel i nån av alla de Shawarma-hus som finns. Falafeln smakar riktigt bra och går loss på endast 25 danska kronor. Så när jag bodde där och var fattig student blev det många falaflar. Nostalgi igen...

Jag har några gånger försökt laga till falafel hemma, men det blir aldrig riktigt bra. Oftast blir det alldeles för torrt och tråkigt. Ska exprimentera lite kring det någon dag när jag har tid. Har massa kikärtor i frysen...

lördag 19 april 2008

Bøndagen

Kort rapport från Danmark:
Solen skiner och løven har næstan slagit ut. Igår var det Bøndagen vilket innebar att alla affærer i Køpenhamn var stængda. Så det blev varken någon italiensk glass eller shopping. Vi strosade runt och førsøkte hitta ett antikvariat vi har besøkt førr och som sæljer massa gamla noter och som ær vældigt vælsorterat. Antikvariatet ær som borta med vinden. Och hade vi hittat det hade det førmodligen varit stængt eftersom resten av stan var det.
Nu ær vi i Nyborg hos min væn Britta i hennes nya hus. Riktigt roligt att se. Igår nær vi kom fick vi hembakt pizza. Gott, gott.

fredag 18 april 2008

På väg

Idag bär det av till det lilla landet i söder som jag tycker så mycket om. Ska bli riktigt härligt!
Det här vill jag göra:
- Strosa på gatorna i Köpenhamn och insupa atmosfären
- Sitta i solen och äta glass som smakar som den i Italien
- Umgås med mina vänner
- Kanske shoppa lite

Det här vill jag slippa:
- Duvor

Nu ska jag packa.

onsdag 16 april 2008

Grodlår


Igår var vi med arbetslaget på föredrag med Sissela Kyle och Stefan Einhorn. Ämnet var Konsten att vara snäll. Normalt sett har jag väldigt svårt för Sissela Kyle. Hon spelar oftast en skrikig och jobbig kärring och hennes humor känns som om den ligger väldigt långt från min. (Det finns de som tvistar kring om jag har någon humor, men det är en annan fråga...) Hon var iaf riktigt rolig och höll publiken i sitt grepp samtidigt som hon faktiskt hade någon slags botten och mening med det hon sa.
Efter en paus tog Stefan Einhorn över. Han kom med mer handfasta tips om hur vi ska bete oss mot varandra. Mycket var väldigt tänkvärt. Nu ska vi se om jag lyckas omsätta detta i praktiken!
Efter föredraget gick vi till en libanesisk restaurang. Habiri heter den vilket betyder Älskling. Vi fick in hur många skålar som helst med massa olika röror och smårätter. I en av skålarna låg det grodlår. Grodlår! Vissa ojade sig, själv kände jag genast att det här måste jag smaka. Så nu har jag ätit grodlår för första gången i mitt liv. Det var faktiskt gott och påminde om kyckling i smak och konsistens.

tisdag 15 april 2008

Gott men fult

Brödet jag bakade igår blev väldigt lyckat, det hade fin textur och smaken var behaglig och mjuk. Utseendet? Hmm... Eftersom det här är en seriös matblogg så kan jag inte lägga upp bilder och visa.
Halva degen lät jag jäsa i en korg och sen snabbt in i ugnen. Först med hög temperatur, sen lägre. Med isbitar och allt. Jag gjorde alla rätt. Ändå blir brödet platt som en paj.
Min far brukar ofta fläta sina bröd. Det kan ju inte vara så svårt tänkte jag och skred till verket med den andra halvan av degen. Det gick sådär.

Sammanfattningsvis så var degen för vek. Kanske bearbetade jag degen för kort tid? Jag får helt enkelt experimentera mera.

Goda saker som inte är så aptitliga för ögat har jag lyckats med förr, så det kanske är min grej.

måndag 14 april 2008

Surdegsbröd

Har precis satt igång ett brödbak. Efter mycket letande fastnade jag för ett gammalt beprövat recept på surdegsbröd som jag vet blir bra. Surdegsbröd kan bli alltför kompakt och syrligt för min smak. Det här brödet blir rätt luftigt, med en lagom sur smak som balanseras upp av kummin. Gott!
Ska den här gången försöka baka ut det lite roligare. Det har varit lite dåligt med fantasi på den punkten på sistone. Måste skärpa mig... Om det blir bra kommer det bilder här inom kort.

söndag 13 april 2008

Hektisk vecka

Denna vecka har varit hektisk. Fick besök av en lillebror med vänner. Vädret har varierat från sol och 10+ till ymnigt snöande. Sambon har jobbat hela veckan och när han inte har jobbat har han repat med sin kör - vi har sett varandra i snitt 20 min/dag. Jobbmässigt var det värre än vanligt med massa förättningar och en konsert lördagkväll. Det har varit en rolig men intensiv vecka. Speciellt kul att få besök, men det är ändå väldigt skönt att det är söndagkväll nu...
Tack vare min brors besök fick jag anledning att besöka caféet där jag tidigare var på teprovning. Med mig hem fick jag en påse oolongte som smakade ljuvligt.
Har ikväll "friskat" upp min surdeg så imorgon ska det bakas. Har även kokat en sats kikärter för att frysa in och ta fram när det behövs. Jag ska försöka laga något gott på dem imorgon. Vi får se vad det blir...

tisdag 8 april 2008

Utfiskningen

Lisa Förare Winblad skriver på Taffel.se om fiskeproblematiken, DN har en artikelserie om densamma och FoodMonitor refererar till en undersökning där endast 14% av de tillfrågade känner igen MSC-märkningen. Själv tänkte jag bidra till debatten genom att visa två bilder jag fotade vid min resa till Kenya för drygt ett år sedan. Vi gjorde ett studiebesök vid fiskehamnen i Kisumu vid Viktoriasjön. Förutom problematiken med utfiske och övergödning av sjön så finns ett utbrett problem med prostitution. Kvinnorna säljer sina kroppar för att kunna komma först i kön för att få köpa fisk som de sedan kan sälja vidare. Enormt stort problem.

Den ena bilden visar de fiskar som exporteras till Europa, den andra bilden visar de fiskar som säljs till Kenyanerna. Ni kan ju gissa vilken fisk som säljs var...

Tyvärr har jag dålig koll på fiskarter och kommer därför inte ihåg vad de heter. De små fiskarna friteras hela. Jag har tyvärr ingen bild på när de är friterade, men det såg inte heller särskilt aptitligt ut.
Vad gäller MSC så har jag trots att jag letat aldrig lyckats hitta fisk med den märkningen. Efter en titt på deras hemsida så ser jag att väldigt stor andel av deras märkta produkter är halvfabrikat. Det förklarar en hel del.

måndag 7 april 2008

Bild på rofans


Det blev lite pumpakärnor på toppen som omväxling.

Azofärgämnen

Jag försöker medvetet välja bort onödiga tillsatser i maten. Färgämnen och smakförstärkare känns helt onödigt och vem vet egentligen vad det får för följder? Vissa studier visar på allergiska reaktioner, överaktivitet och diverse bokstavskombinationer medan andra påstår att det är helt ofarligt. Varför chansa? Problemet som forskare är att helt isolera något ämne. Vi äter ju ganska komplext och det kan finnas många orsaker till sjukdomar. Problemet som konsument är att det är oerhört svårt att undvika vissa av dessa ämnen helt.
Låt mig ta ett exempel. Jag och sambon gillar lax, pressad potatis och romsås. Vad är det som gör romen röd? Jo, E 110, dvs ett azofärgämne. Visst går det att få tag i ofärgad rom, men då ska du till specialbutiker, det kostar skjortan och finns inte i småstäder. Ska vi då låta bli att äta rom? Den här gången valde vi att äta maten med azofärgämne och allt...
Det sjuka med just azofärgämnena är att de har varit förbjudna i sverige men i och med att vi gick med i EU blev vi tvingade att anpassa våra regler och färgämnena blev tillåtna igen. Märkligt. Här står det om vad azofärgämnen är och här en kort artikel från SvD om att Mp vill förbjuda ämnena.
Till min glädje kunde jag läsa att Coop har tagit ett steg i rätt riktning.

Rofans vardagsbröd

Brödet jag bakade på surdegen blev väldigt gott med en härligt seg konsistens. Idag ska jag baka Rofans vardagsbröd, ett bröd som återfinns i Anna Bergenströms bok Kärlek, oliver och timjan. Periodvis bakar jag brödet väldigt ofta, det är ett av få ständigt återkommande bröd hos oss. Brödet innehåller många ingredienser, men är tämligen enkelt att göra. Hittills har jag aldrig misslyckats med det trots att jag har fipplat med konstiga mjöler och jästider. Dessutom känns det nyttigt med skållning och många frön och grovt mjöl.

Rofans vardagsbröd


Till skållningen:
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser. Slå över vattnet och låt stå 1-2 timmar.

Blanda sedan skållningen med följande:

25 gram jäst
2 dl vatten
9-10 dl vetemjöl

Jäs ca 1 timme. Knåda därefter degen och forma till en stor limpa (jag brukar göra två små istället). Jäs ytterligare en halvtimme. Pensla sen brödet med ägg och strö över solrosfrön eller sesamfrön. Grädda i 250 grader 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 min.