torsdag 12 juni 2008

Filmjölkslimpa

Idag tar sambons lillebror studenten. Jag har lovat att baka lite bröd till firandet. Förutom "Det fantastiska brödet" som jag har skrivit om tidigare så slängde jag även igår kväll ihop en filmjölkslimpa. Den är ganska grov och passar bra som komplement till det ljusa brödet. (Sen är det visst så att det ska serveras mat också, så bröden är bara tilltugg...) Receptet är hämtat ur Det goda lätta av Berit Paulsson.

Filmjölkslimpa


3 dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
2 dl rågkross
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1½ dl lingonsylt
2 msk sirap
3 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sylt, sirap och filmjölk. Blanda och lägga i en smord avlång form, ca 1½ liter. Grädda nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Min limpa fick alldeles för mycket färg, så vakta och lägg över en folie om det behövs.

Inga kommentarer: